Un fons d’ajuda euroregional contra la Covid19

L’Euroregió demana un front a la Covid-19.
Ho demanen en un text conjunt, Rosario Sánchez, consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears, Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, i Guillaume Cros, vicepresident responsable dels Assumptes Europeus, dels Fons Estructurals, de la Cooperació al Desenvolupament, d’Avaluació i Prospectiva de la Regió d’Occitània

Com el conjunt d’Europa i la resta del món, l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) viu uns moments complexos. Tot i els avanços significatius que s’han dut a terme per frenar la situació de crisi sanitària i econòmica en què ens trobem immersos –ja sigui des de les institucions públiques ja sigui des de la societat civil–, encara són moltes les incerteses que planen sobre la realitat del moment i el futur proper. És precisament per aquest motiu que, ara més que mai, ens cal donar una resposta coordinada i ferma dirigida cap a una mateixa direcció, també a escala euroregional.

En tant que projecte de cooperació política, l’EPM vol erigir-se com a actor determinant per fer front i superar les dificultats a les quals ens ha abocat la pandèmia de la Covid-19. Fruit d’una reflexió compartida, els representants polítics dels tres territoris que integren l’EPM –les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània– hem decidit elaborar un pla d’acció específic per enfortir els actors euroregionals, a fi que puguin desenvolupar una major resiliència davant de l’adversitat actual. Actualment, aquest pla s’està concretant en un fons d’ajuda adreçat als cinc grans àmbits en què l’EPM treballa com a estructura supraregional: la innovació, l’ensenyament superior i la recerca, el medi ambient, el turisme i la cultura. Durant els propers divuit mesos, aquest fons centrarà els seus esforços a consolidar la cooperació entre els actors euroregionals per ajudar-los a sortir de la crisi actual.

Dit això, no es tracta tant de superposar esforços amb els d’altres administracions com de trobar una resposta específica per a tots aquells actors que tenen com a àmbit d’actuació el territori que l’EPM abraça de forma comuna. Efectivament, les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània mantenen lligams estrets des de fa dècades , unes relacions que s´han vist reforçades des que l’EPM es va constituir com a agrupació europea de cooperació territorial el 2009. És a dir, amb una estructura administrativa pròpia i de dret europeu. Els projectes que l’EPM ha acompanyat des d’aleshores han estat nombrosos. A tall d’exemple, només en l’àmbit de la cultura se n’han finançat més de cinquanta, a través d'unes ajudes que han repercutit en més de 500 actors euroregionals. A banda, cada any, l’Euroregió aporta més d’un milió d’euros en projectes, premis i ajuts i mobilitza més de 2.000 actors públics i privats. Vist en perspectiva i partint d’aquest recorregut d’èxit, ha arribat el moment de fer un pas més i afrontar el repte de la Covid-19 des d’una òptica també euroregional tot adoptant la visió que ha caracteritzat l’EPM, el seu full de ruta i el treball dels equips al centre de treball de Perpinyà. L’aposta per aquest fons d’ajut correspon a la voluntat d’un desplegament més profund d’aquesta visió solidària que situa les persones, la innovació, el desenvolupament sostenible i la cultura al centre de les prioritats de l’EPM. També és el símbol de la importància de la cooperació europea davant dels reptes del futur.

Si, ara fa 70 anys, tal dia com avui es feia pública la Declaració Schuman –origen, doncs, de la integració europea i de la cooperació territorial, una cooperació de la qual enguany se celebra el trentè aniversari–, és avui que fem pública la voluntat inequívocament europea de l’EPM d’afrontar de forma solidària la crisi provocada per la Covid-19. En els propers dies l’EPM presentarà el fons d’ajuda euroregional i les bases reguladores de la convocatòria. L’Euroregió actua: units fem front a la Covid-19.

• Rosario Sánchez, consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears
• Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya
• Guillaume Cros, vicepresident responsable dels Assumptes Europeus, dels Fons Estructurals, de la Cooperació al Desenvolupament, d’Avaluació i Prospectiva de la Regió d’Occitània