Catalunya Nord en verd pel desconfinament

Les precisions del govern francès pel desconfinament

El Primer Ministre Edouard Philippe ha validat avui el desconfinament sobre el conjunt del territori estatal a partir del dilluns 11 de maig.
El post-confinament no anirà al mateix ritme pertot arreu. L'estat francès està dividit en dos amb d'una banda els departaments vermells que encara hauran d'esperar per aixecar el confinament, i d'una altra banda els departaments de color verd que podran iniciar el desconfinament a partir de dilluns, és el cas per exemple de Catalunya Nord.
Els departaments que han aconseguit frenar l'epidèmia llueixen el color verd. Si es mantenen en verd durant les tres pròximes setmanes, podrien iniciar una nova fase de desconfinament a partir del mes de juny.

El Ministre de Salut, Olivier Véran, ha assegurat que la capacitat de detecció del virus “és avui conforme a les necessitats”. Després d'haver fet un punt sobre l'evolució de l'epidèmia, el ministre ha recordat que “el virus no ha desaparegut i que la veritat d'un dia no és la de l'endemà”. Olivier Véran ha insistit en el fet que “Durant les pròximes setmanes els gestos barrera encara seran al cor de la lluita contra l'epidèmia”.
“El govern acompanyarà financerament els Ehpad i el seu personal. Tot el personal de tots els Ehpad rebran una prima: de 1 500€ als 33 departaments més tocats i 1 000€ a la resta de departaments”. Aquesta ajuda serà distribuïda al llarg de les pròximes setmanes i serà de-fiscalitzada. El ministre de Salut també ha anunciat que una prima serà donada als “establiments encarregats de les persones minusvàlides.

El Ministre d'Educació ha assegurat que entre 87 i 90% de les viles de tot l'estat tenen previst tornar a obrir les escoles la setmana vinent. Segons les estimacions del ministre, la setmana que ve seran prop d'1 milió d'alumnes que tornaran a classe així com 130.000 professors. EL ministre ha recordat també que en els departaments de color verd, els col·legis tornaran a l'activitat a partir del 18 de maig.

Elisabeth Borne, ministre de Transports ha recordat que les màscares seran obligatòries als transports públics. Una multa de 135€ podria ser imposada en cas de no respectar aquesta mesura.
La mobilitat serà lliure, sense necessitat de cap atestació en un límit de 100 quilòmetres del lloc de residència.

El ministre de l'Interior, Christophe Castaner ha fet referència al tancament de fronteres. Les restriccions es mantindran fins al 15 de juny, com a mínim, però la circulació de treballadors fronterers encara serà garantida.
Per poder creuar la frontera “algunes derogacions suplementàries seran vàlides”, serà el cas per “la guàrdia, la visita o l'escolaritat d'un infant”, “per un motiu econòmic important”, però també “pels treballadors agrícoles de temporada”.

Bruno Le Maire, Ministre de l'economia, ha indicat que tots els comerços podran obrir a partir del dia 11 amb excepció dels bars i els restaurants. El ministre anuncia que a partir de dilluns seran 400.000 empreses que tornaran a obrir, així representa 875.000 llocs de treball que reobriran”. Le Maire ha confirmat l'allargament fins a finals de maig del fons de solidaritat per les petites empreses i els independents, així com l'exoneració de càrregues socials per tres mesos per les petites empreses que hagin hagut de tancar per decisió administrativa”.

L'última ministre en prendre la paraula ha estat la ministre del Treball, Muriel Pénicaud. Ha insistit sobre la necessitat de mantenir el teletreball i ha demanat que les empreses organitzin els horaris de treball per limitar el nombre de treballadors en un mateix espai al si de l'empresa.