Resum diari de la COVID-19 – Dijous 7 de maig

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

L'Agència Regional de Salut no ha comptabilitzat cop mort més a Catalunya Nord en les darreres 24 hores. El nombre total de víctimes és de 34 a l'Hospital de Perpinyà. Actualment 10 persones són encara hospitalitzades.

Totes les escoles primàries de Perpinyà seran obertes dilluns.És una anunci del batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, que assegura que totes les condicions sanitàries seran respectades. Les cantines i el periescolar també funcionaran per “tornar a un intent de vida normal” segons paraules del batlle de Perpinyà.

En canvi una 15a de vilatges han decidit de no tornar a obrir les escoles la setmana que ve. Serà el cas d'Elna, Ribesaltes, Llupià, Illa, Cotlliure i Clairà que es quedaran totalment tancades.9 altres vilatges obriran parcialment, és a dir que en general només entraran els mainatges més grans. Aquesta llista encara es podria allargar ja que diferents municipis encara no han pres una decisió oficial.

Manifestació al mercat de Ceret

Diversos productors del Vallespir van bloquejar ahir l'entrada del Mercat de Ceret. Protestaven contra la limitació del nombre de parades al mercat. Un nombre que s'ha reduït durant el confinament per poder fer respectar els gestos barrera. Els productors locals també criticaven els criteris de selecció dels venedors autoritzats al mercat. Finalment després d'haver parlat amb l'ajuntament els productors han aconseguit que a partir del 16 de maig amb la reobertura del mercat el dissabte, els productors locals tinguin més espais reservats. Malgrat tot, la situació és ben lluny de la normal ja que només seran autoritzades 70 parades de productors contra 150 habitualment.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud ha baixat el nombre de pacients ingressats en estat greu per coronavirus. La xifra passat per sota dels 500 caos per primera vegada des del 22 de març. El nombre de pacients ingressats a les Unitats de Cures Intensives dels hospitals catalans fa setmanes que baixa dia a dia, des del rècord de 1.529 ingressats del 6 d'abril.
Aquest dimecres s'han notificat 39 morts per Covid-19 en centres hospitalaris catalans.

Si a l'estat francès encara hi ha molts dubtes sobre com hauran d'obrir les platges aquest estiu, a Lloret de Mar ja han pres una decisió: Dividiran les platges en 3 zones.
A cada platja es controlarà i es limitarà el nombre de banyistes. Una zona serà reservada a la gent gran, una altra a les famílies amb mainada i una tercera als joves i adults. La divisió per grups es farà només a les platges més grans i conegudes, mentre que a la resta d'espais només s'aplicarà una limitació del nombre de persones.

Estat francès

A la regió ahir van morir 5 persones més de la Covid-19. Segons l'ARS unes 495 persones són hospitalitzades de les quals 109 en reanimació. Ahir a tota la regió hi havia 7211 persones infectades de coronavirus segons les últimes dades.

El Prefecte de regió, el director general de l'ARS i la Rectora de la regió van assegurar ahir que l'ARS Occitanie tindria la capacitat de realitzar 20.000 proves de coronavirus al dia. Qualsevol persona que presenti símptomes sospitosos podrà ser despistada si així ho demana el seu metge generalista.

Aquesta tarda a les 4, el primer ministre francès Edouard Philippe farà públics els darrers detalls del pla de confinament que s'aplicarà a partir de dilluns. Aquesta tarda que es presentarà la carta definitiva dels departaments que podran començar el desconfinament la setmana vinent. Catalunya Nord està marcada de color verd, un criteri que es base segons la situació sanitària de cada territori.

Emmanuel Macron va presentar ahir les primeres mesures d'acompanyament del sector de la cultura que pateix molt la crisi sanitària actual.
El president ha anunciat un “any blanc” pels intermitents però també va assegurar que multiplicaran els projectes per que els artistes tinguin les hores necessàries de treball per no haver d'activar aquest dispositiu.
El règim d'intermitent concerneix uns 100.000 artistes i tècnics que reben les indemnitzacions. Però per rebre aquestes ajudes han d'haver treballat 507 hores a l'any, cosa que serà impossible aquest 2020 per culpa de els anul·lacions d'espectacles que s'han multiplicar arran de la crisi actual.

 

El Ministre de la cultura, Franck Riester, va anunciar la creació d'un “fons festivals” per ajudar econòmicament els sectors de la música, el Teatre, el cinema, el circ i molts més que pateixen de l'absència d'activitat. El Ministre també va anunciar que els autors-compositors no hauran de pagar les cotitzacions socials durant quatre mesos. Els artistes també podran demanar un reemborsament del lloguer dels tallers o dels estudis gràcies a un fons de solidaritat que es desbloquejarà a mitjans de mes.