Resum diari de la COVID-19 – Dimarts 5 de maig

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

A Catalunya Nord es manté la xifra de 33 morts de coronavirus. Una persona va ser hospitalitzada ahir, per tant son ara 15 pacients que reben tractaments pel coronavirus. Des de l'inici de l'epidèmia 262 han tornat al seu domicili després d'haver superat la malaltia.

Catalunya Sud

Catalunya Sud ja suma 10 dies amb menys de 100 morts hospitalàries per coronavirus. Des de l'inici de l'epidèmia, 6.153 persones han mort en hospitals catalans com a casos positius o sospitosos de coronavirus. Segons les dades del departament de Salut, fins ara s'han diagnosticat 57.900 casos de coronavirus, tots confirmats amb una prova diagnòstica.

Món

A la regió ahir van morir 12 persones. El nombre total de víctimes és de 424 morts i 574 hospitalitzacions. El nombre de persones infectades a la regió va pujar ahir a 7055.

L'estat francès va passar ahir la barra dels 25.000 morts de Covid-19. En 24 hores es van registrar 306 víctimes suplementàries. El mapa del desconfinament es manté sense cap canvi i Catalunya Nord segueix en verd per un desconfinament a partir del dia 11 de maig.

El Senat va rebutjar ahir el pla de desconfinament del govern francès per 81 vots a favor i 89 en contra. Els senadors van expressar molts dubtes i inquietuds quant a la responsabilitat dels elegits locals durant la reobertura de les escoles.
Durant la presentació del pla de desconfinament, Edouard Philippe va apuntar la necessitat de reobrir les escoles el dia 11 allà on sigui possible.
Philippe també va anunciar una ajuda de 200€ per prop de 800.000 joves de menys de 25 anys considerats precaris o modestos que tinguin ajudes per l'allotjament.
L'atur parcial es mantindrà fins al dia 1 de juny i després serà adaptat progressivament.
Pel que fa a les eleccions municipals, Edouard Philippe ha sol·licitat el Consell científic per definir quan els consells municipals podran reunir-se als ajuntaments. També demana d'esperar que aquest mateix consell es pronunciï sobre la celebració de la segona volta, decisió esperada pel 23 de maig.

Des de l'Elisi és Emmanuel Macron qui va demanar “calma, pragmatisme i bona voluntat” de cara al desconfinament. El President va dir que els detalls de la nova etapa que començarà el dia 11 seran anunciats dijous pel govern.
Macron va assegurar que l'estat francès està preparat per fer 700.000 test de Covid-19 per setmana. També va anunciar que l'estat portarà 500 milions d'€ a la iniciativa internacional per a la recerca de vacunes i tractaments.

Al conjunt de l'estat espanyol aquest dilluns ha estat el segon dia consecutiu amb menys de 200 morts per coronavirus. Ahir l'Estat espanyol va iniciar la desescalada en un dia en què ja ha estat obligatori portar mascareta al transport públic. Aquesta setmana, el Congrés dels Diputats espanyol ha de votar la quarta pròrroga de l'estat d'alarma.

A Portugal ahir també van reobrir els comerços i diversos llocs públics. També s'ha anunciat la represa de les competicions esportives a finals de mes. Cal dir que Portugal ha estat ben poc tocat per coronavirus amb només 25.000 contagiats, una xifra molt llunyana dels més de 216.000 registrats a l'Estat espanyol. La taxa de mortalitat a Portugal, si es compara amb la població de cada país, proporcionalment és 13 vegades més baixa. Cal dir que Portugal va imposar les primeres mesures de restricció quan només tenien 50 contagis i zero morts.