Resum diari de la COVID-19 – Diluns 4 de maig

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

El nombre de víctimes del coronavirus s'ha estabilitzat a 33 morts a l'Hospital de Perpinyà. Ahir va ser el tercer dia consecutiu sense cap defunció al departament. El nombre d'hospitalitzacions és de 14 de les quals 8 estan en reanimació.

Actualment a Perpinyà 3 centres de consultes Covid-19 acullen encara els pacients que presentin símptomes de la malaltia. Un d'ells es troba al barri de Sant Jaume, al Col·legi Jean Moulin. Però amb la perspectiva de la reobertura dels col·legis aquest centre Covid-19 canvia avui de lloc. Ha estat traslladat a l'antena social del Departament, al carreró dels ametllers de Sant Jaume.

La Prefectura anuncia la creació de centres d'acolliment provisori per dones víctimes de violències domèstica als centres comercials Auchan i Carrefour Clairà. En aquests centres s'hi trobaran psicòlegs, consellers matrimonials i familiars, ginecòlegs, educadors especialitzats, juristes i consellers en economia social i familiar per atendre les víctimes que se presentin.
Aquesta iniciativa de l'estat es deu a l'augment de casos de violències domèstiques durant aquest temps de confinament.

Escoles

Quan només manca una setmana per la reobertura de les llars d'infants i les escoles primàries, la CGT anima els treballadors a no obrir aquests centres el dia 11 de maig.

El Sindicat Nacional Unitari dels Institutors i mestres d'escola (SNUIPP), en un comunicat, carrega contra la manca de directives de l'Educació Nacional de cara al retorn a les escoles.

Platges

Les platges de tot l'estat estaran tancades fins a l'1 de juny. Aquesta anunci del govern ha provocat molta inquietud al sector turístic del litoral. 60 parlamentaris han escrit al primer ministre i a la ministra dels esports per que les platges puguin obrir per practicar esport nàutic. 8 parlamentaris de la regió Occitanie han signat aquesta carta, entre elles Laurence Gayte diputada dels Pirineus-Orientals.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud l'evolució de l'epidèmia del coronavirus continua mostrant una tendència a la baixa. Aquest diumenge es van registrar 143 casos confirmats, és l'augment de contagis més baix des del 12 de març. Ara el Principat té el cap posat en el desconfinament. Avui entren en vigor una serie de mesures de la fase 0 del “pla de desescalada” del govern espanyol. Per exemple des d'avui poden obrir tota mena de comerços que tinguin menys de 400 metres de superfície, però hauran de treballar seguint una llarga llista de requisits: per limitar al màxim el risc de contagi.

Món

A la regió 2 persones van morir ahir de la Covid-19. El nombre total de morts és de 412 des de l'inici de l'epidèmia. Actualment a tota la regió hi ha més de 7000 persones infectades per unes 607 hospitalitzacions.

A l'estat francès ahir van morir 135 persones més de coronavirus. El nombre total de víctimes és de 24.895, una xifra quasi identifica al nombre de persones que són actualment hospitalitzades. Salut Pública va presentar ahir la carta del desconfinament, Catalunya Nord i tota la regió Occitanie són de color verd. Si així es manté fins el dia 7 de maig, el departament serà definitivament elegible al desconfinament pel dia 11 de maig.

L'Estat francès no imposarà mesures de quarantena a les persones provinents de la resta de la Unió Europea, de la zona Schengen o del Regne Unit que vulguin entrar en territori francès. L'Elisi va rectificar ahir les paraules del ministre de salut, que dissabte va afirmar tot el contrari assegurant que la quarantena seria a tots els estrangers que vulguin entrar a l'estat francès.