Multiplicació de les fardes salvatges

Els plàstics abandonats a les deixalleries salvatges s'acaben retrobant, a la terra, les aigües i dins als nostres plats.

Catalunya Nord

La crisi sanitària actual ha tingut per efecte agreujar alguns problemes que ja existien a casa nostra. És el cas per les fardes salvatges que ja eren nombroses abans del confinament però que ara s'han multiplicat.
Europa Ecologia Els Verds (EELV) remarca que l'abandó de deixalles, runes i brutícia no representa només una agressió pel paisatge, sinó que crea una pol·lució important sobre el medi-ambient.
EELV posa l'accent sobre els plàstics abandonats. Amb el temps i el clima aquests plàstics es van degradant i formen microplàstics. Emportats pel vent o les pluges s'acaben escampant en sectors molt extensos i en particular els recs i riberes. Aquests plàstics acaben essent ingerits pels animals i finalment per l'home.
Segons EELV aquesta multiplicació de les fardes salvatges és significatiu de com s'ha gestionat la crisi sanitària.
Els ecologistes qüestionen el fet que en un primer temps s'hagin tancat les deixalleries, però sobretot reclamen que s'aprengui d'aquest moment per lluitar més i millor contra l'abandó de deixalles en llocs naturals.

EELV proposa a les col·lectivitats territorials d'actuar en 3 direccions:

  • L'educació mediambiental, que ha de ser generalitzada i ha d'incloure la problemàtica de la tria selectiva i la gestió de les deixalles.
  • Les sancions als qui abandonen deixalles a la vora dels camins.
  • El desenvolupament continu d'una oferta de recollida de deixalles i trastos vells a domicili, associat a la construcció d'una xarxa d'estructures de tria i reciclatge , però també de recuperació i reparació de béns.

Nicolas Berjoan, secretari departamental d'Europa Ecologia Els Verds, parla de la multiplicació de les fardes salvatges: