Pla de desconfinament: Resum dels principals anuncis d'Edouard Philippe

Només començarà el desconfinament si el nombre de nous casos positius es manté per sota dels 3000 diaris.

| Captura Esri

El Primer ministre francès ha presentat davant l'Assemblea Nacional el pla per sortir progressivament del confinament. Aquestes mesures elaborades per Jean Castex es començaran a aplicar a partir del dia 11 de maig.
Edouard Philippe ha assegurat que en aquell moment hi haurà prou màscares per a tothom. Seran obligatòries als transports i les empreses n'hauran de distribuir als seus assalariats.
A partir d'aquesta data també s'haurien de multiplicar les proves de detecció de la Covid-19 amb 700.000 test per setmana a tot l'estat.

Educació:

El desconfinament serà progressiu en particular als centres escolars.
Les escoles primàries seran les primeres a obrir a partir del dia 11 maig sobre la base del voluntariat.
La segona fase començarà el 18 de maig, als departaments on el virus és feble podrien tornar a obrir els col·legis, començant per la 6a i 5a.
I no seria fins a finals de maig quan el govern decidirà si reobren els liceus, començant pels liceus professionals a inicis de juny.
El retorn a l'escola es farà amb mesures sanitàries estrictes i un nombre d'alumnes limitat a 15 per classe. L'ús de mascaretes no és recomanat a primària, en canvi l'estat distribuirà màscares als col·legis pels alumnes que no n'hagin encara aconseguit.
Les màscares seran obligatòries pels professionals de la petita infància i de les llars d'infants, ja que el distanciament físic amb els més petits serà impossible.

Empreses:

En l'àmbit laboral el Primer ministre demana mantenir el teletreball, almenys durant les 3 primeres setmanes de desconfinament. També demana que les empreses reparteixin els horaris de treball per evitar que coincideixin els treballadors en un mateix espai.

Comerç:

Els comerços podran obrir a partir del dia 11 de maig sempre mantenint les mesures de distanciament social.
Els únics comerços que no podran obrir encara són els bars i restaurants. Édouard Philippe ha anunciat que el govern prendrà una decisió a finals de maig per una eventual reobertura dels bars i restaurants passat el 2 de juny.

Mobilitat:

El govern vol reduir al màxim els transports interregionals i interdepartamentals i limitar els desplaçaments a fora del departament només per motius laborals.
A partir del dia 11 de maig ja no serà obligatori tenir una atestació per desplaçar-se amb excepció dels viatges de més de 100 km del domicili.

Lleure:

L'oferta de lleure encara serà molt limitada. Els grans museus, els cinemes i els teatres encara seguiran tancats. Els parcs i jardins podran tornar a obrir en canvi l'accés a les platges serà prohibit almenys fins al 1er de juny.