Resum diari de la COVID-19 – Dimecres 29 d’abril

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

Catalunya Nord ha arribat a la xifra de 30 morts de coronavirus. Ahir va morir un pacient més mentre que el nombre d'hospitalitzats segueix baixant. Actualment 19 persones estan encara a l'hospital de Perpinyà, 8 d'entre ells es troben en reanimació. Des de l'inici de l'epidèmia 255 persones han sortit de l'hospital després d'haver superat la malaltia.

Els ajuntaments volen saber si els pares enviaran els mainatges a l’escola

Els establiments escolars i les institucions es preparen pel desconfinament.
És el cas de la Comunitat de Comunes Alberes-Costa Vermella-Illibéris que demana poder conèixer, abans de l'1 de maig, quina és la posició dels pares sobre un retorn de la mainada a les llars d'infants. Les famílies hauran de dir si pensen portar la mainada als centres a partir del dia 11 de maig i a quins moments de la jornada. La voluntat és acollir els infants en les millors condicions i repartir les hores d'arribada dels mainatges per evitar acumulacions de pares a l'entrada dels centres.
 

Sortida del desconfinament

El Primer ministre francès va presentar ahir a l'Assemblea Nacional el pla per sortir progressivament del confinament. Aquestes mesures elaborades per Jean Castex es començaran a aplicar a partir del dia 11 de maig. Però Edouard Philippe ha deixat clar que només començarà el desconfinament si el nombre de nous casos positius es manté per sota dels 3000 diaris.

Édouard Philippe va assegurar que el dia 11 de maig hi haurà prou màscares per a tothom. Seran obligatòries als transports i les empreses n'hauran de distribuir als seus assalariats.
A partir d'aquesta data també s'haurien de multiplicar les proves de detecció de la Covid-19 amb 700.000 test per setmana a tot l'estat.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud el nombre de morts per coronavirus  notificades pels serveis funeraris superen les 10.000. Segons les dades del departament, a Catalunya hi ha hagut en les últimes 24 hores 1.510 nous positius confirmats de la Covid-19. Es tracta de la jornada amb més casos nous confirmats dels darrers 12 dies.

El Consell de Ministres de l'Estat espanyol va aprovar ahir les mesures de desconfinament. Haurien de durar unes set setmanes que, és a dir fins a finals de juny. Pedro Sánchez ha presentat un pla de desescalada "gradual, asimètrica i coordinada" i ha explicat que la unitat territorial de referència serà la província o, en el cas de les Balears i les Canàries, tota l'illa.

Món

A la regió l'epidèmia segueix progressant amb 10 morts més ahir. En total el nombre de defuncions és de 383. Segons l'Agència regional de salut a la regió hi ha 6.629 infectats i 691 hospitalitzacions.

A l’estat francès ahir es van declarar 367 morts més lligades al coronavirus. El nombre total de morts ha pujat a 23.660. El nombre d'hospitalitzacions és a la baixa amb 571 casos menys en 24 hores.

Aparició d’una nova síndrome

Quan ja es parla de desconfinament, des de Gran Bretanya alerten de l'aparició d'una síndrome inflamatori agressiu detectat en els infants. S'ha sabut que a l'estat francès també s'ha detectat en 25 mainatges. La síndrome és molt propera al coronavirus i també hauria estat identificat a Bèlgica i a Itàlia. Fins ara no s'ha registrat cap cas mortal però la inquietud és gran per part de les autoritats sanitàries. Demanen que es tingui molta prudència en vas que l'infant desenvolupi febres, una pressió arterial baixa, irritacions de la pell i dificultats per respirar.