Resum diari de la COVID-19 – Dilluns 27 d’abril

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

Les xifres del coronavirus: A Catalunya Nord el nombre de víctimes es manté a 28. També es manté el nombre de persones hospitalitzades, són 23 de les quals 11 estan en reanimació.

Distribució de mascares

El batlle de Perpinyà ha anunciat que s'han creat diversos tallers de fabricació de mascares en diferents barris de Perpinyà.
Ahir és el vilatge de Salelles qui va organitzar una distribució d'un miler de mascares reutilitzables.
A partir d'avui la municipalitat de Pollestres farà una distribució de mascares.

A Ribesaltes l'ajuntament ha encarregat 10.000 mascares.

Catalunya Sud

Catalunya Sud ha superat els 150.000 casos de coronavirus entre confirmats per test i sospitosos. Un 2% de tota la població de Catalunya, segons les últimes dades del Departament de Salut. Actualment hi ha 49.088 casos positius i el total de morts des de l'inici de la pandèmia és de 9.764 víctimes.

I des d'ahir a l'estat espanyol la mainada de menys de 14 anys va poder tornar al carrer. Per tota Catalunya nins i nines van aprofitar per sortir de casa, un fet que va provocar aglomeracions de persones en particular a Barcelona. La recomanació era de mantenir la distància de seguretat amb altres famílies o evitar les aglomeracions entre els menors. Però molts infants han sortit acompanyats dels dos pares, mentre que la normativa diu que només els pot acompanyar un adult.
El President Quim Torra va reaccionar afirmant que algunes de les imatges que es van veure ahir no eren acceptables i va recordar que només ens en sortirem si sems conscients del ric i perill extrem de la Covid-19.

Món

A la regió ahir hi va haver un mort més i 729 persones seguien hospitalitzades. Des de l'inici de l'epidèmia 362 persones han mort de la Covid-19 a la regió.

A l'estat francès el nombre de morts diaris ha baixat. Ahir van morir 242 persones contra 369 el dia precedent. Segons la Direcció General de Salut en total el nombre de víctimes és de 22.856. A escala mundial ahir es van superar els 200.000 morts i es calcula que, almenys 2,9 milions de persones han estat contaminades pel coronavirus des de l'inici de l'epidèmia.

El sindicat de metges MG France calcula que a l'estat hi ha 9000 morts de més del coronavirus que no estarien comptabilitzats en les xifres oficials. El sindicat es basa sobre una investigació que ha realitzat contactant els metges generalistes. Segons l'estudi unes 9000 persones haurien mort a casa seua i que pel fet que no se'ls hi hagi fet el test de la Covid-19, no entren en els recomptes de morts oficials de l'estat.

El Primer ministre francès, Edouard Philippe, hauria d'anunciar demà el seu pla de descofinament davant de l'Assemblea Nacional. Aquest pla pensat pel batlle de Prada Jean Castex s'aplicarà a partir de l'11 de maig però de moment no se'n coneixen les modalitats.

El Consell científic de l'estat francès, per la seua banda, s'ha mostrat favorable a mantenir les llars d'infants i els establiments escolars tancats fins al setembre.

El consell científic considera que els estudis mostren que el risc de formes greus de la malaltia entra els infants és baix però subratlla que, en canvi, el risc de contagi és molt elevat entre els mainatges.
És per aquest motiu que recomana no tornar a obrir els centres escolars fins després de l'estiu.

Durant aquest confinament s'ha constatat un fort augment dels casos de violència contra la mainada.

És una situació alarmant que s'ha pogut comprovar amb un nombre creixent de telefonades al 119, número d'urgència pels infants en perill. Els departaments tenen entre llurs competències la protecció de l'infant. Per tant el Secretari d'Estat ha demanat als Consells departamentals que obrin, sense esperar més temps, unes enquestes socials pels casos de violència declarats.

Itàlia aixecarà bona part de les mesures de confinament d'aquí a una setmana, el dilluns 4 de maig. Ho va anunciar aquest diumenge el primer ministre Giuseppe Conte. Aquell dia els italians podran tornar a sortir al carrer per passejar, fer esport, visitar la família i celebrar funerals amb un màxim de 15 persones. També haurien de reobrir les empreses i restaurants però només amb servei per emportar.