La crisi del coronavirus a les residències de gent gran dependent (EHPAD)

"A Catalunya Nord sem “privilegiats” en comparació amb la resta de l'estat"

Catalunya Nord

Els residents de les EHPAD van ser els grans oblidats a l'inici de l'epidèmia del coronavirus. Ràpidament es va constatar que la gran majoria de víctimes eren persones d'edat avançada. Però haurà calgut esperar que els morts es comptin per centenars perquè finalment es prenguin en compte les defuncions a les EHPAD en el càlcul totals de víctimes.
A l’estat francès, el Director General de Salut, Jérôme Salomon, va anunciar aquesta setmana que ja són més de 8 000 persones que han mort als establiments medico-socials, i principalment a les residències de gent gran dependent.
En aquests centres la situació és difícil. Els residents han estat confinats a les seues cambres i se'ls hi ha restringit o prohibit les visites.
Ara les visites són permeses però en condicions ben particulars. El personal ha de preparar aquestes visites i vetllar per que no hi hagi cap contacte entre el visitant i el resident.
Si la situació és difícil pels avis i àvies, també ho és pel personal que es troba a primera línia contra la malaltia.
A l'estat francès la situació a les EHPAD és dramàtica. A l'Illa de França un 60% de les residències de gent gran dependent tenen casos de coronavirus.
Hem volgut saber quina és la situació aquí a Catalunya Nord. Per això hem contactat amb la Laura Forcade que gestiona dos EHPAD a Elna i a Arles.
Ella considera que al departament sem “privilegiats” en comparació amb la resta de l'estat.

Laura Forcade, directora de 2 EHPAD a Elna i a Arles explica la situació d’aquests establiments a Catalunya Nord: