La Prefectura imposa restriccions d'aigua als Aspres i al litoral

El Comitè departamental de Sequera acaba de fer públic el seu darrer estudi sobre l'estat actual de les reserves d'aigua del departament per aquest inici d'any 2020.

Catalunya Nord

Les fortes pluges de finals de gener, amb la tempesta Gloria, han tornat a omplir bona part de les reserves d'aigua del Rosselló. Les napes freàtiques de la plana són particularment vigilades perquè permeten alimentar en aigua potable la població del Rosselló, però també perquè són essencials pel regadiu de tota la plana.

Al sector Aspres-Reart, la situació no és tan bona. Les capes freàtiques són més profundes i no s'han regenerat tan bé, de fet el nivell actual de les reserves és considerat feble.
A partir d'ara serà defès emplenar les piscines privades, rentar les votures, o regar la gespa o els horst amb aigua potable. També s'haurà de tallar les fonts públiques i reduir d'un 25% l'ús d'aigua per l'agricultura.

El sector que més pateix de sequera és el litoral que s'ha beneficiat ben poc de les pluges. Per això les restriccions encara són més importants. Es demana a la població i als professionals d'optimitzar el consum d'aigua i limitar-lo al mínim necessari. Els municipis costaners hauran de reforçar la vigilància de les reserves i sensibilitzar la població.

Els serveis de l'estat han anunciat que reforçaran els controls a les zones concernides per les restriccions. De moment no hi ha una data límit per l'aplicació d'aquestes mesures. La Prefectura podria aplicar mesures complementàries segons com evolucioni la situació.