Resum diari de la COVID-19 – Dijous 16 d’abril

Catalunya Nord

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

El coronavirus va fer una víctima més ahir a l'hospital de Perpinyà. Fins ara han mort 23 persones a Catalunya Nord. 55 persones són encara hospitalitzades i fins ara 216 han pogut tornar a casa.

Festivals

El festival Ida y Vuelta de Perpinyà, previst a inicis de juny, també ha estat anul·lat. Una decisió que s'ha pres després de l'anunci del govern que prohibeix els grans esdeveniments fins a mitjans de juliol. Els organitzadors han donat cita al públic al juny del 2021 per una nova edició del festival.

Llibres

Les llibreries estan tancades justament en un moments en què la lectura és una bona manera de passar el temps. La vila de Pià proposa una alternativa al tancament de les llibreries i de la biblioteca municipal. L'ajuntament ofereix un servei de lliurament de llibres directament a casa. A la pàgina web www.pia.fr es proposa una llarga llista de llibres que es poden encarregar. Diversos benèvols de la vila portaran els llibres als lectors, sempre seguint mesures de seguretat estrictes. Aquest servei de la vila de Pià és gratuït pels habitants del municipi.

A Itàlia en canvi les llibreries han tornat a obrir. Ho van fer dimarts amb l'autorització del govern, després de 5 setmanes de confinament. A les regions més tocades com la Llombardia, les llibreries seguiran tancades perquè, segons asseguren les autoritats regionals, el risc de contagi és encara massa elevat. A la resta del país l'obertura és permesa però molts llibreters reclamen mesures de suport a un sector que estava en crisi abans del coronavirus i que en l'últim mes ha perdut uns 25 milions d'euros de facturació.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud s'ha canviat la manera de fer el recompte de morts i, a partir d'ara, incorpora les defuncions a hospitals, però també residències, centres sociosanitaris i domicilis. Aixo fa que el nombre de víctimes ha quasi doblat amb aquest recompta i la xifra oficial de morts és ara de 7.097 víctimes a Catalunya Sud des de l'inici de la pandèmia.

Món

A la regió el nombre de morts ha pujat a 278 i actualment hi ha 913 hospitalitzacions en curs. Des de l'inici de l'epidèmia a la regió s'han detectat més de 5000 casos positius de Covid-19.

A l'estat francès ahir van morir 1.438 persones del coronavirus per un total de víctimes de 17.617. Segons el Director General de Salut aquest nombre de morts particularment elevat s'explica pel retard que s'ha pres en els recomptes durant el cap de setmana de pasqua.

Donald Trump ha ordenat que es congeli la contribució econòmica del seu país a l'Organització Mundial de la Salut durant un període màxim de 90 dies. Els Estats Units han passat a ser el país amb més víctimes del coronavirus. Trump acusa l'OMS d’"encobrir la propagació del coronavirus" i d'oposar-se a la prohibició de l’entrada al país dels viatgers procedents de la Xina. Per tant els Estats Units, principal contribuent a les Nacions Unides, amb aproximadament un 15% del seu pressupost, interromp així la seva aportació enmig d'una pandèmia que suma ja gairebé 2 milions d'infectats i més de 125.000 morts a tot el món.

El Govern de Finlàndia ha posat fi a l’aïllament de la regió d’Hèlsinki, una mesura adoptada fa tres setmanes per limitar la difusió de la pandèmia de coronavirus per la resta del país. La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, ha explicat que ja no hi ha les circumstàncies legals que permeten a l’Executiu restringir el moviment de persones, en virtut de l’estat d’emergència decretat fa ara un mes. Fins ara les mesures d’aïllament prohibien l’entrada i sortida d'aquesta regió que concentra prop de dos terços de tots els contagis que hi ha a Finlàndia.

Tour de França

Ja es coneixen les dates del Tour de França 2020, serà del 29 d'agost al 20 de setembre.
La data inicial que preveia l'inici del Tour a finals de juny ha estat modificat per les mesures de confinament. Aquesta nova data modifica tot el calendari ciclista. Per exemple la Vuelta a Espanya es farà a finals de temporada.Tot sembla indicar que aquest any serà impossible celebrar el centenari de la Volta a Catalunya que també va ser suspesa per culpa de l'epidèmia de coronavirus.