Resum diari de la COVID-19 – Divendres 10 d’abril

Catalunya Nord

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

El nombre de 19 morts per coronavirus a Catalunya Nord es manté estable. Ahir 5 persones van poder sortir de l'hospital. El balanç és ara de 85 hospitalitzacions, 30 en reanimació. Fins ara 168 persones han pogut tronar a casa després d'haver passat uns dies a l'hospital.

Controls

En general les forces de l'ordre seran ben presents durant aquests dies de setmana Santa. 450 policies i gendarmes seran mobilitzats sobre els eixos principals i secundaris del departament. Ens podem esperar a tenir controls més freqüents a la vora dels llocs d'allotjament turístics i de segones residències.

Cerdanya

L'Hospital transfronterer de Cerdanya hi ha actualment 8 casos positius de Covid-19 segons l'ultim balanç fet públic ahir. També hi ha 6 casos potencials que estan sota vigilància. Des de l'inici de l'epidèmia s'han declarat a l'Hospital de Puigcerdà 39 casos positius i 1 mort.

Ja no es pot circular entre l'Alta i la Baixa Cerdanya. Els batlles del vilatge fronterers han decidit tallar totes les carreteres de comunicació per culpa d'una circulació massa abundant en els darrers dies. La decisió l'han presa els batlles de la comunitat de comunes Pirineus-Cerdanya amb l'acord dels batlles de Puigcerdà i de Llívia. Les dues úniques opcions per travessar la frontera són per la Guingueta i per la travessa de Ro que va a Llívia. Aquests dos accessos són controlats per la policia.

Agricultura

A pocs dies de l'inici de la campanya d'esclarida dels arbres fruiters la mà d'obra manca a Catalunya Nord. Habitualment són milers de treballadors que venen cada any de l'estat espanyol en aquest període per treballar al camp. Enguany amb les mesures de confinament aquests treballadors no seran disponibles.

A Catalunya Nord és Pôle Emploi que centralitza les ofertes de treball. Són destinades a les persones a l'atur, als independents que s'han quedat sense poder treballar durant el confinament i als treballadors en activitat parcial.

Processó

Avui pels carrers de Perpinyà no hi veureu ni caperutxes ni penitents. La processó de la Sanch no se celebrarà amb motiu del confinament en vigor per la crisi del coronavirus. Però l'Arxiconfraria de la Sanch ha informat que després d'haver parlat amb les autoritats públiques i religioses, la processó serà ajornada al 18 d'octubre. Aquesta data no ha estat escollida a l'atzar, sinó que coincideix amb l'aniversari de la confraria i perquè és a pocs dies de Tots Sants.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud ahir es van confirmar 684 nous casos positius de coronavirus i van morir 83 persones. Aquestes són les xifres més baixes de les últimes dues setmanes, que confirmen la tendència a la baixa dels darrers dies. Segons les dades de la conselleria de Salut, des de l'inici de la pandèmia han mort 3.231 persones i hi ha hagut 31.727 contagis.

Grup de treball a València

L’ONU ha elegit València per a coordinar un grup de treball de resposta com a ciutat intel·ligent a la Covid-19. El batlle, Joan Ribó, ha anunciat que l’experiència servirà de guia a altres ciutats del món per a donar una resposta efectiva a la pandèmia del coronavirus. Es farà un seguiment de l’evolució de la malaltia a la ciutat, una anàlisi dels senyals poden ajudar a fer previsió i de l’anticipació del comportament de la ciutat per a intentar així alentir la propagació del virus.

Regió

A la regió 203 persones han mort fins ara de Coronavirus. Actualment hi ha prop d'un miler d'hospitalitzacions. Des de l'inici de l'epidèmia 4.134 persones han donat positiu a la Covid-19.

Món

A l'Estat francès el nombre de morts és a la baixa per segon dia consecutiu. 424 persones van morir ahir. Des de l'1 de març s'han registrat a tot l'estat 12.210 morts. S'han comptabilitzat 4.166 morts a les Ehpad i altres establiments medico-socials, el què representa un terç del nombre total de víctimes.

El Govern francès demana a les col·lectivitats territorials que no utilitzin productes de desinfecció per netejar els carrers. El govern segueix les recomanacions de l'Alt consell per la Salut que alerta del fet que aquests productes contenen substàncies actives que s'escamparan amb les aigües de pluja i que podrien tenir efectes nocius sobre el medi-ambient.

El Primer Ministre Britànic, Boris Johnson, ha sortit de les cures intensives o rebia un tractament contra el coronavirus. Johnson va ser hospitalitzat a Londres fa uns dies quan el seu estat de salut va empitjorar. Actualment ha recuperat però encara seguirà hospitalitzat un temps.