Resum diari de la COVID-19 – Dimecres 8 d’abril

Catalunya Nord

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

El coronavirus va fer un mort de més ahir a Catalunya Nord. Fins ara han mort 19 persones a l'hospital de Perpinyà. 97 persones estan hospitalitzades actualment mentre que 153 pacients han pogut tornar cap a casa.

66 presos alliberats per anticipació de la presó de Perpinyà

A la presó de Perpinyà, 66 presos han estat alliberats seguint l'ordenança que va decretar el govern per limitar la propagació del coronavirus a les presons. Aquests alliberaments anticipats s'afegeixen a les sortides inicialment previstes. Per tant en 15 dies el nombre de detinguts a la presó ha passat de 800 a 710. D'aquesta manera s'han pogut buidar cel·les que podrien acollir pacients malalts. Actualment a la presó de Perpinyà 2 presos han donat positiu al coronavirus, estan actualment aïllats de la resta de detinguts.

Un exemple d’empresa afectada per la crisi: la Vall de les Tortugues a Sureda

La Vall de les Tortugues de Sureda és amenaçada de tancament pel coronavirus.
Aquest parc zoològic dedicat a les tortugues va fer inversions importants a l'octubre per renovar el parc. El seu finançament depèn exclusivament de les visites. Per cobrir les despeses els propietaris comptaven sobre la reobertura del parc a la primavera. Però amb aquestes mesures de confinament encara no se sap quan podria tornar a obrir. Per això des de la Vall de les Tortugues han obert una companya de micromecenatge per salvar el parc. Hi podeu participar a la web www.leetchi.com

Catalunya Sud

Catalunya Sud va superar ahir els 3.000 morts per coronavirus en una jornada en què han tornat a baixar tant les defuncions com els contagis. Segons les dades del departament de Salut, en les últimes 24 hores hi ha hagut 133 morts i 1.324 positius de la Covid-19. En total, des del començament de l'epidèmia, a Catalunya sud s'han detectat 29.647 casos i han mort 3.041 persones.

Estat francès

A la regió l'epidèmia segueix progressant amb 9 morts més en 24 hores. Des de l'inici de l'epidèmia 3.690 persones han estat contagiades per la Covid-19 a la regió, un total de 181 pacients han mort i prop d'un miler han pogut sortir de l'hospital.

L'estat francès va passar ahir la barra dels 10.000 morts del coronavirus.
Una xifra en augment que s'explica pel fet que les residències de gent gran hagin començat a declarar massivament el nombre de víctimes. Unes 7.000 persones han mort als hospitals i unes 3.200 a les residències de jubilats segons va indicar ahir el Director General de Salut.

El Primer ministre francès, Edouard Philippe, va assegurar ahir que considera prematur parlar de desconfinament en aquests moments. Segons ell les mesures de confinament encara haurien de durar un temps. De moment el confinament és previst fins el 15 d'abril i ha de servir per que la propagació de la Covid-19 sigui més lenta i no desbordi els serveis hospitalers.

Es en aquest context que l'atur parcial està batent rècords a l'estat. Durant aquesta epidèmia de Covid-19, l'atur parcial ha estat demanat per 5,8 milions de treballadors, és a dir per 1 treballador de cada 4 al sector privat. Segons la Ministre del treball, actualment a l'estat és la meitat de l'economia que està en punt mort.

L’estat espanyol tornara a la normalitat laboral la setmana que ve

Mentrestant l'estat espanyol espera poder recuperar "la normalitat laboral la setmana que ve". És l'objectiu que s'ha fixat el govern de Pedro Sànchez un cop passada la Setmana Santa. La portaveu del govern ha recordat que en els pròxims dies finalitza l'aturada dels sectors no essencials i que, per tant, a partir del dilluns vinent molts treballadors tornaran de nou a la feina.

L’OMS recomana no aixecar massa d'hra el confinament

L'Organització Mundial de la Salut alerta del risc d'aixecar les mesures de confinament massa aviat. El portaveu de l'OMS va considerar ahir que si el confinament no dura prou temps, hi haurà un risc d'una nova expansió de la malaltia.

Estats Units

I als Estats Units Donald Trump ha carregat contra l'OMS. El president americà va acusar ahir l'organització de centrar-se massa sobre Xina tot i ser finançada àmpliament pels Estats Units.
Trump ha criticat la gestió feta per l'OMS i s'ha felicitat d'haver rebutjat els seus consells de no tancar la frontera amb Xina. Els Estats Units han superat la xifra d’11.000 morts i ja és el país amb més casos declarats de Covid-19.

Suècia

Els països escandinaus, també estan afectats per la crisi del coronavirus, i com a la resta del món, cada estat ha triat una estratègia diferent. Noruega, Finlàndia i Dinamarca han triat per confinar la població. Però Suècia segueix una altra via, i fins i tot les escoles han quedat obertes, i s’aconsella a la població de continuar l’activitat física a l’exterior.

UNICEF

L'Unicef i el col·lectiu “Nous Toutes Enfants” llancen una campanya d'informació i sensibilització contra la violència feta a la mainada. Aquest període de confinament és propici per que augmentin les agressions contra la mainada. Però el nombre de telefonades al 119 segueix estable. Aquest silenci preocupa les associacions. Per això proposen des d'avui una campanya per recordar els drets dels infants i animar-los a telefonar al 119 en cas d'actes de violència contra ells.