Resum diari de la COVID-19 – Divendres 3 d’abril

Catalunya Nord

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

El darrer recompte del coronavirus fet públic ahir per l'ARS eleva a 16 el nombre de morts a Catalunya Nord, és un de més en comparació amb el dia anterior. Hi ha actualment 113 persones hospitalitzades i 104 ja han pogut tornar a casa havent superat la malaltia. Unes xifres que semblen establilitzar-se a Catalunya Nord.
A l'Hospital transfronterer de Cerdanya hi ha actualment 7 casos positius de Covid-19. Tots 7 són ciutadans sud-catalans. 5 altres pacients presenten símptomes sospitosos. Des de l'inici de l'epidèmia l'hospital transfronterer ha detectat 29 contagis de coronavirus, un dels quals va morir.

El batlle de Prada, ministre del desconfinament

El batlle de Prada, Jean Castex, ha estat escollit per estudiar els diferents escenaris possibles per aixecar les mesures de confinament a l'estat francès. Castex ja sap el què és treballar pel Ministeri de la salut. Va ser director de l'hospitalització i de l'organització de les cures entre el 2004 i el 2006. L'any 2011 també va ser escollit secretari general adjunt de l'Elisi, un càrrec que va ocupar fins a la fi del mandat de Sarkozy al 2012.

Taulets per alumnes de col·legi

El Consell Departamental distribuirà 400 tauletes als alumnes de col·legi que no disposin del material necessari per poder seguir els cursos des de casa. Les tauletes també seran destinades a l'IDEA (Institut Departamental de la infància i de l'adolescència), però també per les associacions que treballin pel sosteniment escolar dels alumnes.

Voluntaris per ajudar els agricultors

La Prefectura ha obert una plataforma en línia destinada als voluntaris que vulguin donar un cop de mà al sector agrícola dels Pirineus-Orientals. Davant la manca de mà d'obra l'estat llança una crida a les persones que s'hagin quedat sense treball per culpa del confinament. Les persones a l'atur o els treballadors en activitat parcial poden firmar un contracte de treball temporal amb un pagès situat a prop del seu lloc de residència. Des d'ara Pôle Emploi reuneix totes les demandes per posar en relació treballadors i agricultors. L'estat recorda que és obligatori de passar per aquesta plataforma per obtenir un contracte. Més informació al www.pole-emploi.fr.

La Jonquera

El tancament de la frontera està portant conseqüències greus en alguns comerços de la Jonquera. La clientela nord-catalana i de la resta de l'estat ja no omple els magatzems. Alguns estancs de tabac i supermercats han hagut de tancar i molts suspendran, durant un temps limitat, els contractes dels seus empleats. Des de l'Ajuntament de La Jonquera, estan treballant per ajudar les famílies que es quedaran sense feina, per que puguin aconseguir ajudes com poden ser les beques menjador.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud ahir va baixar el nombre de morts com també el nombre de contagis de coronavirus. Van morir 242 persones, són 2 de menys que el dia anterior. El nombre total de víctimes és de 2.335 morts i 23.460 contagis.

Andorra

Cuba ha enviat metges especialistes en 12 països del món per ajudar a combatre el coronavirus. Malgrat la campanya de descrèdit dels Estats-Units, la solidaritat de La Havana ha estat molt ben valorada a nivell internacional. Entre aquests països hi trobem Andorra que va rebre 40 metges cubans aquesta setmana. El govern andorrà ha donat les gràcies públicament a Cuba que malgrat haver detectat els primers casos de Covid-19 al seu país, han tingut la generositat d’oferir recursos a altres estats. Malauradament dimecres el Govern d’Andorra va informar que un dels metges cubans ha donat positiu en les proves, cosa que provocarà que la incorporació d’aquest personal sigui més progressiva.

Regió

Mentrestant a la regió el nombre de víctimes va creixent. Ahir van morir 14 persones i es van declarar 211 casos positius de més. 120 persones han mort fins ara a la regió i 2844 han donat positiu al coronavirus.

Món

El balanç de víctimes a l'estat francès va augmentar ahir amb uns 450 morts de més. Actualment hi ha més de 26.000 persones hospitalitzades i uns 12.000 han superat la malaltia i han pogut tornar a casa.L'estat espanyol va superar ahir la xifra dels 10.000 morts i els 110.000 contagis.
En 24 hores van morir 950 perosnes, és la xifra més alta de morts en un sol dia. La xifra positiva és la de les persones que han pogut sortir de l'hospital, 4000 durant la jornada d'ahir. Es la xifra més alta fins ara.
A escala mundial el coronavirus s'ha detectat en més d'un milió de pacients. La mortalitat causada per la Covid-19 continua creixent i ja s'han superat les 50.000 víctimes arreu del món. La pandèmia augmenta a un ritme d'uns 100.000 casos diaris i és present a gairebé tot el planeta: de 190 països, només a 15 no hi ha casos detectats de positius del virus. El 93% de la població mundial es troba actualment confinada.

Proves del Bac modificades

EL Primer ministre francès va avisar ahir que el confinament hauria de ser allargat, al menys, fins el 15 d'abril. Edouard Philippe va demanar paciència i va recordar la importància de respectar el confinament per acabar amb l'expansió de la Covid-19. En motiu d'aquesta epidèmia el Primer ministre va anunciar que les proves del BAC no es podran fer al més de juny. El govern estudiarà diferents possibilitats que dependran molt de la data en què puguin reprendre els cursos.

Presos polítics

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses ha denegat que els dirigents independentistes empresonats puguin passar a casa el confinament pel coronavirus.Del centenar de presos que estan en segon grau i que poden sortir dels centres penitenciaris, només quinze podran sortir de la presó i no tornar fins que acabi l'estat d'alarma. Cap d'ells no és un dels presos condemnats pel Tribunal Suprem.