Resum diari de la COVID-19 – Dijous 2 d’abril

Catalunya Nord

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

Baixa de les hospitalitzacions

Un nou mort de coronavirus ahir a l'hospital de Perpinyà. El nombre total de víctimes és ara de 15 des de l'inici de l'epidèmia. La xifra més esperançadora és la de les persones hospitalitzades que per primer cop baixa clarament. Ahir hi havia 114 pacients hospitalitzats contra 129 dimarts. El nombre de casos en reanimació és estable, això significa que les persones que ja no són a l'hospital han pogut tornar cap a casa.

Exercit

La prefectura de Perpinyà anuncia que una unitat de l’armada francesa farà operacions de vigilància i de patrulla sobre el conjunt de la vila de Perpinyà i del seu voltant. S’anomena operació Resiliència i tindrà per missió donar suport a les forces de seguretat interior. Fins ara aquesta operació havia servit a altres punts de l’estat per instal·lar hospitals de campanya o per evacuar malalts d’altres hospitals.

Enterraments

L’epidèmia de Covid-19 té repercussions sobre totes les cerimònies d’enterrament, que el difunt hagi estat infectat per aquest virus o no. Es tracta de limitar el nombre d’assistents, que entre ells mantinguin una distància de seguretat i sense passar per l’església sinó anant directament al cementeri que sovint és tancat en clau i obert just per l’ocasió.

Catalunya Sud

Catalunya Sud està a punt d'arribar a les 2.100 morts per coronavirus. A més, el total de casos positius des de l'inici de l'epidèmia és de 21.804. A partir dels pròxims dies, el departament de Salut inclourà en els recomptes de víctimes les dades de les funeràries. Per tant s'espera un fort augment del nombre de defuncions atribuïdes al coronavirus. Al conjunt de l'Estat espanyol ja s'han superat els 100.000 casos de coronavirus i ens apropem de la xifra de 10.000 morts.

Regió

A la regió el nombre de morts va pujar ahir a 106 contra 88 el dia abans. 2633 persones han estat diagnosticades positives a la Covid-19 fins ara, 910 segueixen hospitalitzades avui.

Gran Bretanya

Gran Bretanya justament va registrar ahir 563 morts per coronavirus, és a dir una alça de 31% en només 24 hores. Al Regne Unit el nombre de víctimes era ahir de 2.352 morts per quasi 30.000 contagis.

Itàlia

A Itàlia s'estendran les mesures de confinament fins que acabin les festes de Setmana Santa, és a dir fins al 13 d'abril. En total a Itàlia des del començament de l'epidèmia han estat contagiades 110.574 persones. El nombre total de morts és de 13.155.

Desconfinament progressiu

El Primer ministre francès va anunciar ahir que la fi del confinament “no serà general i absolut, en un sol cop per a tothom”. Édouard Philippe va afirmar davant la missió d'informació de l'Assemblea Nacional que la fi del confinament dependrà de les proves i els tractaments que faran a la població.

Estratègies

Per lluitar contra el coronavirus es pot veure com els estats poden adoptar mesures ben diferents. Els estats francès, espanyol o italià han apostat d'entrada per mesures dràstiques de confinament. En canvi el Regne Unit, els Països Baixos o Suècia van optar per la “immunitat col·lectiva”, que consisteix en esperar que la població sigui majoritàriament infectada per aconseguir una immunitat. L'estratègia de la immunitat col·lectiva és arriscada pel nombre de morts que podria implicar. Per això els estats no acaben d'adoptar del tot aquesta opció.

Andorra

Andorra haurà de fer un gran esforç econòmic després de l'epidèmia del coronavirus. El ministre de Salut del Principat, Joan Martínez Benazet, recorda que Andorra no forma part del Fons Monetari Internacional (FMI) ni de la Unió Europea i que per tant només podrà comptar amb ell sol per aixecar el cap. El ministre de Salut ha deixat clar que hi haurà projectes que quedaran aturats fins que la situació econòmica ho permeti.

-3% de PIB

El Fons Monetari Internacional (FMI) ja avisa que els efectes de l’aturada econòmica per la pandèmia del coronavirus serà ‘una profunda recessió’ a Europa. El director del departament europeu de l’FMI, argumenta que l’aturada econòmica dels serveis no essencials provocarà una caiguda del 3% del PIB per cada mes que estiguin tancats.