Resum diari de la COVID-19 – Una empresa del Vallespir distribuirà mascaretes a tot l’estat

Catalunya Nord

| Sterimed - Els Banys

Punt sobre l'evolució del coronavirus

A Catalunya Nord el nombre de persones mortes en establiments de salut va pujar a 14 ahir. Són dues víctimes més respecte al dia anterior. El nombre d'hospitalitzacions també va augmentar i ara són 129 persones que reben tractament mèdic contra la Covid-19 a casa nostra.

Primera víctima a l’hospital de Cerdanya

El coronavirus ha fet un primer mort a l'Hospital transfronterer de Cerdanya. Es tracta d'una dona de 60 anys que patia una patologia prèvia. Actualment 8 persones són hospitalitzades a Puigcerdà per coronavirus i 5 casos són sospitosos. Fins ara l'hospital transfronterer de Cerdanya ha rebut 19 pacients infectats per la Covid-19. 6 han superat la malaltia i han pogut tronar a casa.

Regió

L'Agència Regional de Salut calcula que el nombre total de morts és ara de 88 sobre el conjunt de la regió. Segons les dades publicades ahir per l'ARS, 2.374 persones han estat infectades fins ara. El departament dels Pirineus Orientals segueix essent el tercer tant en nombre de morts com en nombre de contagis, després de l'Erau i l'Aude.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud ha baixat el nombre de morts diaris. Ahir van morir 177 persones i 1.218 nous casos confirmats. Des de l'inici de l'epidèmia han mort a Catalunya Sud 1.849 persones per prop de 20.000 contagiats.

Estat francès

L'estat francès va patir ahir la progressió més forta en nombre de morts en un sol dia des de l'inici de l'epidèmia. 499 persones que van morir als hospitals. El nombre total de víctimes ha pujat a 3.523 i el nombre total de contagis és de 52.128 a l'estat francès.

Estat espanyol

L'estat espanyol va conèixer ahir un rècord de morts per coronavirus. Van morir 849 persones i es van registrar 9.000 casos positius de més en un dia. Segons el Ministeri de sanitat espanyola manca poc per arribar als 100.000 contagiats per la Covid-19. El nombre de morts és de 8.200 des de l'inici de la malaltia.

Presos polítics

El Tribunal Suprem espanyol ha emès un comunicat per amenaçar els funcionaris de les presons on hi ha els presos polítics perquè no els deixin anar a casa per passar el confinament. Recordem que l’Alta Comissionada de l’Organització de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha reclamat als governs que estudiïn com podien alliberar els presos polítics, els presos menys perillosos o els detinguts sense motius jurídics suficients en aquests moments de crisi sanitària. Aquesta demanda no sembla que s'acabi aplicant als presos independentistes catalans.

Hidroxicloroquina

El tractament mèdic contra el coronavirus segueix generant debat. L'hidroxicloroquina és un dels medicaments que dona millors resultats contra la Covid-19. El seu ús fa polèmica perquè encara no té els assaigs clínics publicats com s'acostuma a fer abans d'administrar un tractament.Mentre uns metges aposten per receptar el medicament, altres alerten de morts i efectes tòxics cardíacs en pacients contaminats. De moment no hi ha dades sobre els efectes nocius del medicament.

Un dels estats que ha decidit administrar l'hidroxicloroquina és Andorra. El ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, ha indicat que tenen força reserves d’aquest medicament i estudien d’ampliar-ne la distribució al màxim nombre de persones que el necessitin. El ministre, tot i ser conscient de la controvèrsia, ha declarat que en l'estat d'emergència en què estem el govern andorrà ha decidit basar-se sobre els assaigs clínics realitzats fins ara.

Una empresa del Vallespir distribuirà mascaretes a tot l’estat

Al Vallespir una empresa es prepara per rebre i distribuir 10 milions de mascaretes comprades a un fabricant xinès. Es tracta de Sterimed, un dels líders mundials de dispositius mèdics estèrils. El siti industrial dels Banys d'Arles rebrà ben aviat aquest material necessari als professionals de salut per afrontar l'epidèmia de coronavirus.

Covid-19 i ensenyament del català

Com pot afectar el coronavirus a l'ensenyament del català? Malauradament molts alumnes de català no tenen contacte amb la nostra llengua a casa. Per evitar que aquest confinament no representi un tall total amb el català, les escoles immersives o bilingues proven de mantenir un contacte regular amb els alumnes. L'APLEC, Associació per l'Ensenyament del Català, ofereix també la possibilitat d'accedir lliurament a material pedagògic en català per alumnes de petita secció fins a CM2. Tot aquest material el trobareu a la web aplec.cat. Ben aviat també serà disponible el proper número de la revista infantil en català Mil Dimonis.