La Cerdanya: un virus, dos estats. La crisi sanitària a l'Alta i la Baixa Cerdanya

L'epidèmia del coronavirus no fa cas de les fronteres i toca la Cerdanya tant al nord com al sud. El què canvia és de quina manera es gestiona la crisi sigui a la Baixa o a l'Alta Cerdanya.

Cerdanya-Capcir

| Google

A la banda nord no hi ha cap recompte de l'impacte del Covid-19 en aquest territori. L'estat francès només fa proves de Coronavirus als casos més greus, i aquestes proves només es realitzen a l'Hospital de Perpinyà.
En canvi a la Baixa Cerdanya sí que tenim xifres sobre l'evolució del contagi. Fins aquest divendres 5 persones han donat positiu a les proves del Covid-19.

L'Hospital de Cerdanya ha de rebre pacients d'una banda i l'altra, i en cada cas s'ha d'adaptar a les mesures fixades per l'estat espanyol o l'estat francès.
Aquests darrers dies la Cerdanya s'ha trobat desbordada per l'arribada de sud-catalans que volien passar el confinament a les segones residències. Una situació problemàtica per un territori amb mitjans mèdics limitats.
A més l'estat espanyol ha tancat la frontera però l'estat francès no. Una situació que afegeix desigualtat entre ciutadans d'Alta i Baixa Cerdanya.

Explicacions del nostre col·laborador a Cerdanya, i batlle d'Estavar, Laurent Leygue: