Resum diari del COVID-19 – Catalunya Nord manca de metges i personal sanitari

Catalunya Nord

Febleses del sistema sanitari

L'epidèmia del coronavirus està posant a la llum les febleses d'un sistema sanitari al límit. La Prefectura dels Pirineus Orientals ha llançat una crida per trobar metges i secretaris mèdics pels dos nous centres Covid-19 que acaben d'obrir a Perpinyà. Es necessiten metges generalistes voluntaris per prendre el relleu del personal mobilitzat fins ara. Aquests dos centres es troben al col·legi Jean Moulin i a l'avinguda Mariscal Joffre de Perpinyà.
La situació és similar a l'hospital de Perpinyà que cerca infermers urgentment. En un comunicat fet públic ahir, l'hospital anuncia que es veu obligat a reforçar els seus equips per afrontar la situació sanitària excepcional. El Centre Hospitaler Sant Joan està cercant infermers amb diplomes d'estat per poder atendre tots els pacients.
Justament ahir l'ajuntament de Perpinyà va anunciar que quatre infermeres de les llars d'infants de la vila han estat posades a disposició de l'hospital per donar un cop demà. Les quatre voluntàries han començat a treballar al servei de maternitat.

Evolució del Covid-19

A Catalunya Nord el nombre de casos detectats i hospitalitzats s'apropa del centenar, 98 casos exactament. D'aquests, 30 estan en reanimació i el nombre de morts és estable amb 7 víctimes.
La regió Occitanie ja ha superat el miler de casos confirmats. L'Agència Regional de Salut comptabilitzava ahir 1082 casos confirmats per un balanç de 45 morts.

A la resta dels Països Catalans: a Catalunya Sud, segons el departament de Salut, el nombre víctimes és en lleuger retrocés amb 11.592 casos positius i 672 morts. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha defensat un cop més el confinament "més dràstic" com la millor mesura per frenar l'expansió del coronavirus. El president també ha avisat que "algunes de les projeccions arriben a situar el pic a finals d'abril". Quim Torra va fer aquestes declaracions per videoconferència davant del Parlament. Recordem que el President es troba en confinament per haver donat positiu a la prova del coronavirus.
Al País Valencià la consellera de Sanitat, Ana Barceló, va anunciar ahir 2.616 casos positius i el total de morts és de 143. A les illes Balears s’han registrat un total de 562 casos de coronavirus des de l'inici de l'epidèmia. A les Illes han mort, fins ara,19 persones.

A l'estat espanyol la situació és cada dia més preocupant i el govern no sembla voler prendre mesures més dràstiques. Espanya és ara el segon estat amb més víctimes del coronavirus per darrere d'Itàlia. El nombre de morts voreja les 3500 víctimes per 30.000 casos confirmats.Un informe elaborat per una desena dels millors investigadors espanyols sobre la prevenció i la lluita contra l’epidèmia indica que, si no s’endureixen les mesures, a l’estat espanyol hi podria haver fins a 200.000 morts i un desbordament total del sistema sanitari durant 3 mesos.

Macron promet un pla massiu d’ajuda a l’hospital després de la crisi

L'estat francès ha superat la xifra de 25.000 casos confirmats. El nombre de víctimes s'eleva a 1331 morts segons des dades oficials de l'estat. Davant d'aquesta situació Emmanuel Macron va anunciar l'inici d'una operació miliar batejada “Résilience” destinada a l'ajuda i el sosteniment de la població i dels serveis públics. Macron va anunciar que un pla massiu d'inversió per l'hospital serà posat en plaça un cop hagi acabat l'epidèmia. Una prima excepcional serà destinada al personal sanitari i pels funcionaris mobilitzats. En els pròxims dies Macron podria anunciar un allargament de les mesures de confinament, seguint les recomanacions del Consell científic francès.

El govern francès no s'escapa de les crítiques per la seua gestió de la crisi sanitària.
5 denúncies han estat presentades davant de la Cor de justícia de la República contra diversos membres del govern francès, entre ells el Primer ministre Edouard Philippe.
Se'ls acusa d'homicidi involuntari, de no assistència a persones en perill i d'haver trigat en prendre mesures per frenar l'expansió de l'epidèmia.

A Escala mundial la pandèmia segueix en clar augment. Les dades indiquen que ja han estat infectades més de 450.000 persones i que 20.647 morts han estat comptabilitzades fins ara.

Museus

En aquests dies de confinament, la Fundació Dalí ofereix la possibilitat de visitar el Teatre-Museu Dalí de Figueres de casa estant amb una nova tecnologia. Podeu fer una visita virtual i interactiva gràcies a una maqueta 3D que us permetrà descobrir les sales del museu Dalí com no s’havien vist mai. Podreu tenir la sensació de passejar-vos al museu tot fent el vostre propi itinerari. Aquesta visita-virtual està disponible gratuïtament al web de la Fundació Dalí i des dels telèfons mòbils.