Resum diari del COVID-19 – Cada cop més controls de policia i de gendarmeria

Catalunya Nord

Mapa de controls de policia i de gendarmeria - dimarts 24 de març
Mapa de controls de policia i de gendarmeria - dimarts 24 de març

El Covid-19 va fer una víctima més ahir a Catalunya Nord. Fins ara 7 persones han mort a l'Hospital de Perpinyà. El nombre de persones hospitalitzades segueix creixent. Ahir eren 97 persones que rebien tractament mèdic. Un augment significatiu considerant que des de dissabte, és a dir fa 4 dies, el nombre d'hospitalitzacions s'ha multiplicat per 4. Al nivell regional 900 casos han estat confirmats per 380 hospitalitzacions i 40 morts.

A Catalunya Sud el nombre de casos positius detectats s'acosta ara als 10 000. Ahir va ser el dia en què es van registrar més morts amb 177 víctimes. El nombre total de morts a Catalunya Sud és de 516 persones.

L'Estat francès va passar ahir la barra dels 1000 morts als hospitals des de l'inici de l'epidèmia. El Director General de Salut, Jérôme Salomon, també va precisar que les morts als hospitals només representen una part mínima de la mortalitat total. El nombre de persones hospitalitzades era ahir de 10 176.Jérôme Salomon també va anunciar que l'estat francès augmentarà el nombre de proves de detecció del coronavirus. S'espera arribar a 29000 proves diàries d'aquí a la fi de la setmana.

El Consell científic del Coronavirus a l'estat francès va anunciar ahir que el confinament podria durar 6 setmanes. Hauria d'acabar doncs el dia 28 d'abril, segons va anunciar ahir el Ministre de la Salut, Olivier Véran. Segons el Ministre el govern podria aixecar el confinament abans d'aquesta data si ho cregués oportú.

Des de la passada nit, la vila de Perpinyà anuncia el toc de queda fent sonar la sirena. Qualsevol que surti al carrer entre les 8 del vespre i le 6 del matí s'arrisca a rebre una multa de 135€.

Perpinyà no és el sol municipi en aplicar un toc de queda. Morellàs també ha adoptat aquesta mesura. Aquest vilatge fronterer del Vallespir es troba amb un augment del trànsit de votures a la nit. Això s'explica pels controls sistemàtics al Pertús. Els contrabandistes i traficants haurien optat per passar per Morellàs per evitar els controls.
Per això el batlle ha instaurat un toc de queda entre les 22h i les 5 del matí.

El confinament pot tenir conseqüències positives pel planeta. Des de l’aparició del coronavirus s’ha constatat una reducció de la pol·lució de l'aire. En un mapa publicat per l'agència espacial europea, es pot veure com entre el principi de gener i el 10 de març, el nivell de pol·lució ha baixat al nord d'Itàlia. A la Xina també les imatges satel·litzades de la NASA han mostrat una baixa significativa de la pol·lució en part lligada a l'alentiment de l'economia.Segons una investigació de la Universitat Politècnica de València, la contaminació en diòxid de nitrogen ha baixat d'un 83% a Barcelona i d'un 64% a València.

En aquests moments de confinament el Teatre Eòlia de Barcelona vos proposa descobrir obres de teatre des de casa i gratuïtament. Avui l'obre proposada és « La maternitat d'Elna », basada en la novel·la d'Assumpta Montellà. Aquesta obra repassa la història d'Elisabeth Eidenbenz que va salvar les dones embarassades del camp d'Argelers.Podreu descobrir aquesta obra de teatre a través de Youtube des d'avui dins a divendres a partir de les 5 de la tarda fins a les 10 de la nit.

L'epidèmia que afecta tota Europa també porta conseqüències sobre el trànsit aeri. La companyia Ryanair ha anunciat que ja no programa cap més vol durant els mesos d'abril i de maig.


Els Jocs Olímpics de Tòquio, que s'havien de celebrar a l'estiu, seran finalment ajornats per causa de coronavirus. Segons va anunciar ahir el Primer ministre japonès, els Jocs es faran d'aquí un any, com a més tard a l'estiu del 2021.