Resum diari del COVID-19 - El pic de contagis de coronavirus ja impacta greument Catalunya Nord

Catalunya Nord

Hospital de Perpinyà
Hospital de Perpinyà

El pic de contagis de coronavirus ja impacta greument Catalunya Nord.
El departament dels Pirineus Orientals s'ha convertit en el que té més pacients hospitalitzats pel Covid-19 de tota la regió amb 81 casos.
Ahir es va anunciar la mort d'un pacient més. Es tracta d'un predicador de la comunitat gitana de Perpinyà que tenia 54 anys. És la 6a víctima registrada de moment a casa nostra. Segons l'Agència Regional de Salut dels 81 pacients hospitalitzats, 22 estan en reanimació, 6 han mort i 6 han tornat a casa després d'haver superat la malaltia.

La Regió Occitanie compta 781 casos diagnosticats per un balanç 32 morts. Els departaments veïns de l'Aude i l'Erau són en més tocats amb 10 i 9 morts. A l'estat francès el nombre de persones infectades és ara de prop de 20 000, i el nombre de víctimes ha pujat a les 860.

Diversos centres obren avui per rebre els pacients que presentin símptomes del Covid-19. A Perpinyà un centre serà obert al barri de Sant Jaume, al Col·legi Jean Moulin.
També obrirà un centre al sector del Baix Vernet al 164 de l'avinguda Mariscal Joffre. Aquests dos centres seran oberts entre les 10h del matí i les 18.30 h de la tarda. Obertura avui també d'un altre centre de consultes especial Covid-19 a Argelers de la Marenda.

Malgrat el confinament la vila de Perpinyà segueix mantenint la neteja dels carrers. Els equips especialitzats fan servir un producte desinfectant que apliquen als contenidors, al mobiliari urbà com les parades d'autobús, o les zones properes als edificis sanitaris com els hospitals, farmàcies o clíniques.

El confinament és sotmès a unes regles més estrictes a partir d'avui a l'estat francès. 3 noves reglamentacions entren en vigor:
-Les sortides per practicar activitat física o per passejar seran limitades a un sol adult, per una distància d'1 quilòmetre al voltant del domicili, i una durada d'una hora.
-Els mercats oberts seran tancats al públic. Però els batlles podran demanar una derogació si el mercat és l'únic mitjà per la població d'aconseguir aliments frescos.
-Finalment també seran més estrictes les condicions de sortida per motius de salut. Només seran vàlides pels tractaments urgents o amb convocació d'un metge.
El Primer Ministre francès va anunciar ahir que la multa per no respectar el confinament podria anar fins als 1500€. Edouard Philippe va assegurar també que les mesures de confinament encara podrien durar unes setmanes.

A Catalunya Sud ahir van morir 94 persones. Es tracta del dia en què hi va haver més morts i més contagis. El balanç total de víctimes és de 339 des de l'inici de l'epidèmia.El nombre de casos confirmats de Covid-19 va pujar ahir de quasi 2000 casos.

La distribució del correu patirà de les conseqüències del coronavirus. La Poste va anunciar ahir que centrarà els seus esforços sobre les “missions essencials” i reduirà el nombre de gires dels carters per no exposar-los tant a riscos de contagió. Aquestes mesures s'han pres arran de les protestes dels sindicats que es queixaven de la manca de protecció dels carters.

La FSU, principal sindicat del sector educatiu, alça la veu contra la irresponsabilitat de la rectora de l'Acadèmia de Montpeller. El sindicat denuncia que, en ple confinament, la rectora demana als pares d'alumnes i als professors de desplaçar-se per recuperar o entregar documents. Una demanda totalment irresponsable pel sindicat que podria implicar milers de desplaçaments inútils. La FSU crida a desobeir a les demandes de la rectora per no posar en perill llur salut.

Canvi d'estratègia del govern britànic que ha ordenat tres setmanes de confinament obligatori amb l'objectiu de frenar la propagació del coronavirus. Les restriccions són semblants a les que coneixem a casa nostra. Fins ara, el govern britànic havia pres mesures mínimes que sobretot recomanaven als ciutadans de mantenir un "distanciament social". Al Regne Unit pro d'un miler de persones han donat positiu al coronavirus i han mort 335 persones.

L'Organització Mundial de la Salut demana als estats que passin a l'atac contra el coronavirus. L'OMS reclama que es facin proves a totes aquelles persones que potencialment podrien tenir el Covid-19. Fins ara més de 300 000 casos han estat detectats a tot el món.Actualment molts països només fan les proves als casos més greus que necessiten una hospitalització. És per exemple el cas de l‘estat francès.