Resum diari del COVID-19 - Obertura de dos centres suplementaris de detecció a Ceret i a sant Pau de Fenollet

Catalunya Nord

El coronavirus està ara en una fase de màxima expansió. A Catalunya Nord fins ahir el nombre de persones hospitalitzades per coronavirus era de 25. Però només en 24 hores es van declarar 43 casos positius de més. Avui doncs a l'Hospital de Perpinyà hi ha 68 persones que són tractades pel Covid-19. 5 pacients van poder tornar a casa després d'haver superat la malaltia. A la regió el nombre de persones infectades és de 671 segons l'ARS per un balanç de 30 morts fins ara.

Avui obren dos nous centres mèdics especialitzats en el coronavirus. L’objectiu d’aquests centres és de reduir el nombre de trucades al 15 i poder atendre tots els pacients que presentin símptomes sospitosos. 
Un es trobarà a Ceret i el segon a Sant Pau de Fenollet.
El centre de Ceret serà obert cada dia de la setmana, de les 11 del matí a les 5 de la tarda, i es troba al número 25 de l'avinguda Mitterrand.
El de Sant Pau de Fenollet serà obert de les 8 del matí a les 18.30 h i es troba a la Casa de Salut del municipi. Abans de dirigir-vos al centre podeu contactar el 04 11 63 00 10 per una primera consulta telefònica.

A l'estat francès el nombre de contagis detectats està en clar augment. Només ahir es van comptabilitzar 1559 casos més i 112 morts. Fins ara el balanç total de casos de coronavirus confirmats ja ha superat els 16 000 per 674 morts

Els diputats i senadors de l'estat francès es van posar d'acord ahir per donar un marc legal a les decisions del govern per fer front al coronavirus. Aquest projecte de llei, pensat per frenar la propagació del virus, és un "estat d'urgència sanitària" semblant a "l'estat d'urgència" que es va prendre després dels atemptats del 2015. Preveu una limitació de les llibertats públiques, en particular en quant a mobilitat i reunió de persones. 
Diputats i senadors també van aprovar d'ajornar la segona volta de les eleccions municipals al mes de juny. La data prevista de moment seria el 21 de juny. En cas que la situació sanitària encara no permeti que se celebri aquesta segona volta, doncs caldria tornar a començar l'elecció des de zero.
A Catalunya Nord 40 viles i vilatges encara han de celebrar una segona volta.

El Ministre de l’educació francès, Jean-Michel Blanquer, va anunciar ahir que espera un retorn dels alumnes a classe a partir del dia 4 de maig. Aquest seria l’escenari privilegiat pel govern, tot i que Blanquer també va dir que la data final es decidirà segons l’evolució del Covid-19.

El Consell d’Estat ha refusat la demanda del Consell Nacional de l’Ordre dels metges i diversos sindicats de metges i professionals de salut que reclamen un confinament total de la població.

Els metges posen en dubte el decret que autoritza els desplaçaments a prop de casa per practicar activitat física. Els advocats apunten la contradicció del govern que d’un costat demana a la població de restar a casa, però d’una altre anima a seguir treballant.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va aprovar la deicisió de Pedro Sanchez, però també va insistir en la necessitat de decretar el confinament total de Catalunya. Torra també ha demanat més mesures econòmiques per combatre la crisi i un repartiment equitatiu del material sanitari.