Resum diari del COVID-19 - Obertura a Perpinyà d'un centre de consultes especial pel coronavirus

Catalunya Nord

Antic Hospital Militar de Perpinyà. Centre de consultes Covid-19
Antic Hospital Militar de Perpinyà. Centre de consultes Covid-19 | Google

El nombre de malalts en fort augment a Catalunya Nord. 35 persones han estat diagnosticades positives al coronavirus a casa nostra fins ara. A Catalunya Nord i a la regió s'espera un pic d’infeccions a partir d'avui. Les últimes xifres oficials de l’Agència Regional de Salut indiquen que a la regió hi ha 472 casos confirmats, 155 hospitalitzacions i un balanç de 17 morts. A Perpinyà una jove de 24 anys ha mort del coronavirus aquesta setmana. Malgrat la seua joventut presentava signes considerats de risc com són la obesitat i l’asma.

 

Les previsions no són bones i es preveu un fort augment dels contagis al nostre departament.
Per això aquest matí entra en funcionament un centre de consultes especial pel coronavirus. Serà obert del dilluns al diumenge de les 8 del matí a les 8 del vespre. Aquest nou centre és situat a l'antic hospital militar del carrer Foch de Peprinyà. 9 sales de consulta permetran atendre els pacients que hagin de fer les proves de detecció del Covid-19. Les autoritats esperen que amb l’obertura d’aquests centre ja no hi hauran tantes telefonades al 15 que està saturat de trucades actualment.
Altres centres com aquest haurien d’obrir la setmana entrant al Conflent, al Capcir, al Vallespir, a la Marenda i al Fenolledès.

El confinament no està a punt d'acabar. Ahir el President Emmanuel Macron va deixar la porta oberta a un enduriment i un allargament d'aquestes mesures de contenció del virus. També va considerar podria ser necessari repetir aquest confinament en cas de nova onada de contaminació.

Actualment la consigna és tothom a casa. Però com s’ho han de fer les persones que no tenen domicili?
La Prefectura acaba d’anunciar una seriè de mesures en aquest sentit. Les persones allotjades als centres d’acolliment i de reinsersió social han d’estar confinats als seus allotjaments ja que tenen un us exclusiu dels locals. Les estructures que habitualment allotjen persones de nit, ara permetran que els ocupants també s’hi quedin de dia. Tots aquests establiments apliquen ja les mesures de prevenció contra el coronavirus i beneficien de la presència d’un metge. Un local també ha estat obert per rebre persones sense domicili que hagin mostrat símptomes de la malaltia.

La Prefectura ha prohibit l'accés a totes les platges del departament. Una decisió motivada pel nombre de persones que se van saltar el confinament per anar a passejar per les platges. Fins el 31 de març tots els espais públics del litoral seran tancats. 

Les forces de l'ordre recorden que per sortir de casa és imprescindible tenir el document justificatiu. També precisen que el motiu de sortida ha de ser coherent amb les mesures de confinament. Les multes de 135 € poden pujar fins als 375 en cas de no pagar el el termini imposat. Les forces de l'ordre avisen que els controls seran reforçats, es realitzen tant de dia com de nit i sobre tot el departament.

La regió ha desbloquejat un primer finançament de 64 milions d’€ destinat a les empreses que pateixen les conseqüències de les mesures de confinament contra el Covid-19. Aquests diners seran destinats al Fons de solidaritat amb les empreses, també serviran per facilitar préstecs, oferir formacions i ajudar estructures esportives, culturals i associatives.

El Primer Ministre francès va anunciar ahir l’ajornament de les reunions dels consells municipals elegits durant la primera volta de les eleccions. Aquestes reunions s’havien de fer entre avui i diumenge per designar els batlles i els seus adjunts. Aquestes reunions hauran d’esperar i, per tant, els batlles i elegits actuals hauran d’allargar llur mandat fins, almenys, a mitjans del mes de maig.

A Catalunya Sud 82 persones han mort fins ara del Covid-19. Es calcula que unes 3270 persones haurien estat contaminades. Les autoritats sanitàries han advertit que el pic de l'epidèmia encara pot trigar uns 10 dies per assolir el seu màxim. Davant d’aquesta situació la Generalitat segueix reclamant el confinament total del país. Però fins ara el govern espanyol no hi fa cas. Madrid, en canvi, ha enviat l'exèrcit a Catalunya. Els militars tenen per missió de desinfectar l'aeroport del Prat i el Port de Barcelona. EL govern català ha criticat aquestes mesures i reclama el tancament total tant del port com de l’aeroport.