Mercats oberts i controls de policia

Catalunya Nord

Mercat de Prada
Mercat de Prada

El nombre de persones contagiades pel coronavirus a Catalunya Nord va pujar ahir a 14 casos confirmats.

La xifra feta pública per l’Agència Regional de Salut indica també que a la regió Occitanie el balanç és ara de 313 casos positius, 85 hospitalitzacions amb 32 casos en reanimació. Fins ara el coronavirus ha fet 5 morts a la regió. La xifra va pujar ahir amb la mort de 2 persones als departaments de l’Aude i de l’Erau.

Catalunya Nord es va acostumant a poc a poc a les noves mesures de confinament que van entrar en vigor ahir al migdia. Un desplegament policial excepcional va permetre controlar vehicles i vianants que circulaven per Perpinyà. Els agents van recordar que els desplaçaments són limitats al mínim necessari, i amb la condició de presentar una atestació firmada.
Només es permet sortir de casa per anar a treballar, per comprar aliments o medicaments, per visitar un metge o, més excepcionalment, per practicar activitat física, sempre i quan sigui a prop del vostre domicili.
Avui els controls seran més estrictes. Si ahir els policies tendien més a explicar les noves mesures, avui en canvi podrien començar a sancionar les persones que no facin cas del confinament. Les multes podrien anar de 38 a 135 euros.

Però els mateixos agents de policia es troben en una situació delicada. El sindicat Alliance 66 denuncia que es prohibeix als agents de portar mascares durant els controls a les carreteres.El sindicat explica que el cos policial no dóna mascares ni gel hidroalcohòlic als seus agents, però a més també se`ls hi prohibeix portar màscares que haurien comprat pel seu compte.

Tensió ahir a la presó de Perpinyà per culpa de les mesures de confinament. Un centenar de presos van refusar entrar a les cel·les per protestar contra la suspensió de les visites dels familiars. La protesta va durar unes 2 hores durant les quals els detinguts es van quedar al pati de la presó. No va ser fins al vespre, amb la intervenció de les forces de l'ordre i els equips penitenciaris que la situació va tornar a la normal.

El personal mèdic manca de material per fer front al coronavirus. Els metges radiòlegs de 3 centres d'imatgeria de Catalunya Nord s'han queixat que no tenen màscares a disposició. Per això han pres la decisió de tancar el Centres Català d'Imatgeria de Perpinyà, Sant Llorenç de la Salanca i d'argelers.
Metges, infermers i altres professionals de la salut esperen que avui arribin aquestes mascares, tal com ho va anunciar dilluns el president francès.

Els comerços alimentaris segueixen oberts avui. Es el cas també dels mercats a Perpinyà i als vilatges.
L’aparcament als carrers de Perpinyà és gratuit des d’ahir al migdia.