Tal dia com avui, el 8 de juny del 1996, una sardana gegant va envoltar la prefectura de Perpinyà per denunciar les posicions anti-catalanes del prefecte Bernard Bonnet

Prefectura de Perpinyà
Prefectura de Perpinyà

El dissabte 8 de juny del 1996, a Perpinyà, una sardana gegant va envoltar la prefectura per denunciar les posicions anti-catalanes del prefecte Bernard Bonnet.
Aquesta manifestació convocada per la Federació en defensa de la llengua i la cultura catalanes, va reunir milers de persones i va marcar els esperits. També va marcar un punt d’inflexió en el moviment català a Catalunya Nord.
Bonnet va ser durant cinc anys (1993-1998) prefecte dels Pirineus Orientals, càrrec des del qual es dedicà a frenar i impedir qualsevol iniciativa que defensés la cultura i la llengua catalanes.
Uns anys més tard, el 3 de maig de 1999, Bernard Bonnet va marcar encara més l'actualitat, en aquest cas a Còrsega, on finalment va ser arrestat i destituït després d’haver estat acusat pels seus subordinats per haver ordenat l’incendi d’un restaurant de platja.
Bonnet havia estat enviat de Catalunya Nord a Còrsega perquè apliqués els seus mètodes expeditius, en aquest cas contra els activistes a Còrsega.
L'any 2002 Bonnet fou condemnat a tres anys de presó, un ferm, per terrorisme d'estat a Còrsega, d'on va ser prefecte. Tan sols va passar dos mesos a la presó.