Resultats d'una primera volta insòlita

Catalunya Nord

Ahir va tenir lloc la primera volta de les eleccions municipals a l’estat francès. Un escrutini molt més marcat per el covid-19, que no pas per la política.
La millor prova és segurament l’abstenció, que per exemple a Catalunya Nord va ser de prop de 60%.

Aquesta primera dada, la de l’abstenció és segurament la més important d’aquesta primera volta, ja que hi ha cada cop més persones que posen el dubte sobre la legitimitat de l’escrutini. Abans fins i tot de votar, 4 presidents de Regió, entre els quals la presidenta de la regió Occitanie, Carole Delga, i Gilles Simeoni van demanar ja l’anul·lació d’aquest escrutini municipal. Una anul·lació que nombrosos responsables sanitaris també exigien. Ahir al vespre, el nombre de responsables polítics que demanen l’anul·lació de la segona volta de diumenge era encara més important. I per molts anàlistes, una participació de només 40% a la primera volta, amb una alta abstenció deguda essencialment a motius sanitaris falseja totalment la lectura del resultats. Ahir al vespre, el primer ministre francès, Edouard Philippe va explicar que l’executiu té previst reunir-se amb tots els partits polítics i amb les autoritats sanitàries, per examinar la possibilitat d’ajornar la segona volta de diumenge.

Això dit, ahir un cert nombre d’electors es van desplaçar i van votar, com per començar a Perpinyà, on justament el resultat, tot i l’epidèmia, és molt semblant al que preveien les enquestes:
Louis Aliot, el candidat de la llista amb el support del RN (Rassemblement national), ha arribat primer a la primera volta de les eleccions municipals de Perpinyà, amb.35.66%.
El batlle sortint Jean-Marc Pujol (Les Républicains) obtè 18,44%.
Agnès Langevine (Europe Écologie-Les Verts, Parti socialiste, Parti Radical de Gauche, Place Publique, En commun66, Génération Ecologie) 14,51.
Romain Grau (La République en Marche, MoDem, UDI, Oui au Pays catalan) 13.17%.
Caroline Forgues (La France Insoumise, Parti communiste, Génération.S, Nouveau Parti Anticapitaliste, ERC) 6,58%. Clotilde Ripoull (Centre, Unitat Catalana) 6%. Olivier Amiel (Divers dreta) 3,60%. Alexandre Bolo (Divers dreta) 1,29%. Pascale Advenard (Lutte Ouvrière) 0,76%. L'abstenció a Perpinyà ha estat de 59,7%

Louis Aliot, Jean Marc Pujol, Agnès Langevine i Romain Grau poden mantenir la seva llista a la segona volta.
Caroline Forgues, i Clotilde Ripoull poden fusionar amb d’altres llistes.
Les llistes s’han de presentar abans de dimarts al vespre, de moment Jean-Marc Pujol demana a Langevine i a Grau de retirar-se per fer barratge al RN. La candidata d’EELV, diu de moment que no es vol posicionar, mentre que el candidat de LREM, vol consultar el seu equip abans de prendre una decisió.
Les llistes dels 3 altres candidats són eliminades.

Altres resultats, començant  per les sorpreses, els municipis on els batlles sortint es troben en dificultat:

A Ceret la llista de l’equip sortint conduida per Patrick Puigmal, és segona, amb 31% dels vots, darrera Michel Coste que ha creat la sorpresa amb prop de 46%. tercer Jean-Jacques Planes a 23%.
A Elna, l’antic batlle Nicolas Gacia, passa davant el batlle sortint Yves Barniol, amb prop de 49% dels vots contra 29. El tercer Jean Claude Pairet és a quasi 22%.
A Millars, la batllessa Damienne Beffara, és segona amb 35% dels vots darrera Jacques Garseau a 38. Tercera, Ginette Moral amb 27%.
Sorpresa a Font Romeu, pel batlle sortint Jean-Louis Demelin que és eliminat per Alain Luneau que ha reunit 51% dels vots.

A la costa, a Sant Llorenç de la Salanca, hi ha una triangular possible entre el batlle sortint Alain Got, 37%, Frank Sasot 31, i Laurence delonca-Dossard 23.
Segona volta també a Ribesaltes pel batlle sortint André Bascou, 44%, davant Joel Diago 21, Mikael Valade 17, i Julien Potel 14.
Tres candidats possibles a Toluges, on el batlle Jean Roque obtè 49%, davant de Nicolas Barthe 41, i Olivier Brosed quasi 11%.

I passi el que passi diumenge vinent, hi ha batlles que ja estan elegits, i no hauran d’esperar la segona volta:

Prada: reelecció de Jean Castex amb 75,7% dels vots.
Vilanova de Raó: reelecció de Jacqueline Irles amb 70,81%.
Sant Llorenç de Cerdans, reelecció de Louis Caseilles amb 57,55%.
Pollestres, JeanCharles Moriconi, elegit (llista única).
Cabestany, reeleció de Jean Vila, amb 58,9%.
Tuïr, reelecció de René Olive, amb 75,51%.
Sant Cebrià, reelecció de Thierry del Poso, amb 63,56%.
Alenyà, reeleció de Joan Andreu Magdalou.
El Barcarès, reelegit Alain Ferran amb 60,56%.
Bonpàs, elecció de Laurence Ausina a 53,48%.
Cotlliure, elecció de Guy Llobet amb 65%.
Illa, reeleció de William Burghofer amb 58,94%.

Aquí la valoració del nostre cronista Joan Becat

I la valoració de la participació i els resultats de les eleccions municipals del nostre cronista Pere Becque